top of page

Wie is Rita?

Rita Berger

Mijn naam is Rita Berger; ik ben GZ-psycholoog en EMDR-therapeut. Daarnaast ben ik voedingstherapeut en geef ik runningtherapie. In mijn werk als psycholoog ben ik de invloed van beweging en voeding op onze stemming de afgelopen jaren steeds belangrijker gaan vinden, met als resultaat: Food & Mood!

Ik heb psychologie in de gezondheidszorg gestudeerd aan de Katholieke Universiteit Brabant in Tilburg (Tilburg University). In 2001 ben ik afgestudeerd. Tot 2008 ben ik binnen Defensie werkzaam geweest als militair psycholoog. In 2004 ben ik gestart met de 2-jarige postdoctorale opleiding tot GZ-psycholoog (gezondheidszorg-psycholoog) wat maakte dat ik mijzelf in 2006 kon registreren in het BIG-register. Ik probeer mijn kennis constant te vergroten door cursussen en opleidingen te blijven volgen en zo de beste en meest adequate hulp te kunnen bieden aan cliënten. Zo heb ik, onder andere, de basiscursus en de vervolgopleiding EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing, een manier om traumatische ervaringen sneller te verwerken) gedaan, zowel basis- als vervolgopleidingen in de (cognitieve) gedragstherapie en oplossingsgerichte therapie. Ik ben lid van de Vereniging EMDR Nederland en van de NVGzP (Nederlandse Vereniging van GZ-Psychologen). In 2007 heb ik de opleiding voedingstherapie met succes afgerond en ben ik tevens gestart met verschillende cursussen rondom orthomoleculaire voeding.


Vanaf 2007 tot begin 2011 heb ik naast mijn werkzaamheden in loondienst ook freelance als psycholoog gewerkt, onder andere voor Mosmans en Bloemen psychologen in Breda en Dongen. In 2008 heb ik "het militaire pak" ingeruild voor Ipzo, een angstbehandelcentrum, waar ik sindsdien met veel plezier werkzaam ben geweest. In januari 2011 opende mijn eigen praktijk Berger Psychologie de deuren. Helaas is de laatste jaren de invloed van zorgverzekeraars steeds groter geworden en wetswijzigingen hebben ervoor gezorgd dat privacygevoelige gegevens niet altijd meer beschermd zijn. Voor mijn praktijk was dit geen werkbare situatie meer, wat maakt dat ik sinds 2015 alleen nog behandelingen in de vorm van coaching aanbied. Op deze manier kan ik zelf bepalen welke behandeling ik inzet en kan ik de beste zorg op maat leveren. Omdat ik sinds 2014 ook detoxcoach ben (opgeleid door Jacqueline van Lieshout, bekend van onder andere het boek 'In 28 dagen van gifbelt naar tempel') was dit dan ook het uitgelezen moment om het roer om te gooien en Berger Psychologie om te dopen in Food & Mood (2015).

In maart 2020 ben ik gestart met hardlopen. Eigenlijk vooral omdat de sportscholen dichtgingen en ik toch wilde blijven bewegen. Nooit gedacht dat ik besmet zou raken met het 'hardloopvirus', maar het is toch gebeurd. Het hardlopen helpt mij om mijn stemming te verbeteren, beter te slapen en minder te piekeren. In oktober 2021 heb ik zelfs mijn eerste marathon gelopen (en inmiddels zijn het er al meer!). Doordat ik zelf merkte welke positieve effecten bewegen heeft op mijn brein, naast puur eten, ben ik sinds 2021 ook opgeleid als mindful-run-instructeur en runningtherapeut.

 

Ik geef naast de werkzaamheden in mijn eigen praktijk en mijn freelance werkzaamheden voor onder andere praktijk De Hoofdzaak in Oosterhout en het Instituut voor Psychotrauma, ook supervisie en werkbegeleiding. 

Dit kan zowel in mijn praktijk als op locatie, zowel een-op-een als in groepsverband.

 

Leuk feitje; in 2009 en eind 2021 heb ik meegedaan aan het televisieprogramma Expeditie Robinson! Hierna ben ik als psycholoog/kandidatenbegeleider achter de schermen betrokken geweest bij de opnames van Expeditie Robinson (2022 en 2023) en ik ben in die rol ook betrokken geweest bij verschillende seizoenen van 'Special Forces VIP's' (videoland). Met een verleden als militair, een beroep als psycholoog en weten hoe het is om kandidaat te zijn in een televisie-programma, past dit helemaal bij mij!

bottom of page